MDN

Go Back   Mambo - Forums Closed for posting > International Zone > Polish Forum

Reply

Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old March 16th, 2005, 12:21   #1
sethcracow

sethcracow is on a distinguished road
Default AkoGallery a 4.5.2

Witam!
Wiedziałem, że nie mogę mieć wszystkiego dobrze. No więc upgrejd do 4.5.2 udał się ale... no właśnie AkoGallery wysypało się. Tzn wchodzi do listy galerii ale już po wejściu do konkretnej galerii wyskakuje błąd:
Quote:
Fatal error: Call to undefined function: openconnectionwithreturn() in /home/unia/ftp/nowakowie/components/com_akogallery/sub_viewcategory.php on line 90

Jakieś sugestie ? Bo to dla mnie akurat chyba najważniejszy komponent i spędziłem mnóstwo nocy na uploadzie zdjęć
Pozdrawiam
Sebastian
sethcracow is offline   Reply With Quote
Old March 16th, 2005, 15:34   #2
eM6

eM6 is on a distinguished road

No coz, teraz juz wiesz, ze czlowiek uczy sie na bledach. Zanim zrobisz kolejny upgrade systemu najpierw zrobisz KOPIE BAZY DANYCH, pozniej sprawdzisz czy dany komponent jest z ta wersja kompatybilny, a dopiero na koncu dokonasz aktualizacji.

Ponadto, jesli cytujesz jakis komunikat to dobrym zwyczajem byloby wstawienie chociaz kawalka kodu zawierajacego linie z danego pliku ktorego komunikat dotyczy. Ale... W tym akurat przypadku nie bedzie to mialo znaczenia bo AkoGallery nie jest kompatybilne ani z wersja 4.5.1 ani tym bardziej z wersja 4.5.2 Mambo.
eM6 is offline   Reply With Quote
Old March 18th, 2005, 07:06   #3
sethcracow

Default Czemu mnie rugaja ?

Witam!
Hmmm... po kolei:
1) Twoja krytyka eM6 jest nieuzasadniona bo oczywiscie, ze zrobilem i kopie bazy danych i kopie folderow z eftepa.
2) Nie wiem jak mam wg. Ciebie sprawdzic czy dany komponent jest kompatybilny ? W dokumentacji upgrejdu bylo napisane, ze niestety dopiero po aktualizacji wychodzi czy cos dziala czy nie a raczej powinno dzialac.
3) Oczywiscie staram sie zawsze wstawiac linijki kodu, zwiazanego z bledem ale w tym wypadku uznalem, ze blad dotyczy tej brakujacej komendy a nie konkretnej linii (to tylko miejsce gdzie sie go oczekuje).
4) Co do kompatybilnosci AkoGallery - oczywiscie nie masz racji bo moja strona chodzi juz dawno na 4.5.1 z AkoGallery wlasnie i wszystko bylo super czyli w mojej ocenie bylo kompatybilne.
5) Wiec z Twojego postu nic nie uzyskalem. Natomiast na innym forum dostalem konkretna odpowiedz skad wynika problem i jak to rozwiazac. Proponuje eM6 w nastepnym przypadku podejsc wlasnie tak konstruktywnie do sprawy bo po to zglaszalem problem, a nie po to by ktos mi wytknal bledy, ktorych nie popelnilem
Pozdrawiam
Sebastian
Old March 18th, 2005, 07:57   #4
eM6

eM6 is on a distinguished road

OK, wiec przepraszam za... hmmm... krytyke.
Swoja droga, ciekawe skojarzenie.
eM6 is offline   Reply With Quote
Old March 18th, 2005, 08:36   #5
zwiastun

zwiastun's Avatar

zwiastun is on a distinguished road

Mam tu taki cytacik:
Quote:
Dzięki za odpowiedź. Niestety nie zadziałało
Z godziny 16.17.
No to jak, uzyskałeś tę pomoc, czy nie?
... na innym Forum

Sorki, za to wypomnienie. ale sugerujesz swoim postem, ze gdzieś Cię lepiej potraktowali. Jak zrozumiałem eM6, napisał, co mu podpowiadało jego doświadczenie. I tylko tyle. Co w tym niekonstruktywnego?

Co więcej, miał słuszność pisząc o niekompatybilności!
Na stronie prowadzonej przez Autora komponentu znajdziesz go w przeznaczonych dla 4.5.0x, a nie ma go wśród dedykowanych dla 4.5.1, a tym bardziej dla 4.5.2. No ale może autor o tym nie wie?

Reasumując: Da się, oczywiście, poprawić pliki Akogallery tak, żeby komponent dzialał pod 4.5.1 czy 4.5.2 [bo nie da się tylko jednej czynności z parasolem wykonać]. Ale raczej nie poprzez zmiany funkcji w database.php ale poprzez poprawki w skryptach Akogalery. Nie jest to kwestia jednej poprawki, a kilku, w kilku różnych miejscach (żeby wszystko funkcjonowało prawidłowo). Ale to już inna sprawa. Zamiast radzić, jak to zrobić, szybciej się da zrobić, a na to nie mam czasu. Zwróć się do Autora komponentu.

Słowem, krytyka skierowana do eM6 całkiem bez podstaw.
http://help.mambopl.net
zwiastun is offline   Reply With Quote
Old March 18th, 2005, 09:15   #6
sethcracow

Witam!
Rzeczywiście otrzymana porada nie zadziałała. Tak więc dalej proszę o pomoc. Może ktoś jednak dokonał już tych poprawek, o których pisze Zwiastun i mógłby się podzielic
Co do wątku krytyki: nie chodziło mi o to, że uwagi eM6 są bezsensu lub że mnie krytykuje a ja tego nie lubię. Tylko oprócz dostania po głowie (częściowo ze względu na wyimaginowane błędy) nie dostałem rozwiązania lub wskazówki. Ale oczywiście przyjmuję obsztorc bo ja w przeciwieństwie do Was nawet nie wiem gdzie ewentualnie poprawiac bledy.
A pomysl napisania do tworyc komponentu juz mi przyszedl do glowy i pewnie tak zrobie.
Jakby jednak kto znalazl rozwiazanie lub chociaz wskazal konkretnie co zmienic lub poprawic bede wdzieczny. Moze np. jak to wszystko przeniesc do ZoomGallery ?
Pozdrawiam
Sebastian
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules